Oferta warsztatów kulinarnych oraz wyrobów pamątkowych z masy solnej – dla dzieci od lat 3

Minimum 20 dzieci – 20,00 zł od dziecka, przewidywany czas 3 – 4 godziny.

 

Warsztaty skierowane są dla dzieci w wieku przedszkolnym oraz szkolnym.

W trakcie warsztatów dzieci samodzielnie przygotowują pierogi oraz pamiątki z masy solnej.

Chcemy zachęcić najmłodszych, że gotowanie może być twórcze i ekscytujące.

Zachęcamy do poznawania różnych smaków pierogów.

Proponujemy zasady zdrowego żywienia oraz zachęcamy do wykonywania samodzielnych pamiątek z produktów naturalnych.

Zachęcamy do rozwijania zdolności manualnych dzieci poprzez zabawę z masy solnej oraz wyrabiania i zlepiania ciasta do pierogów.

Program:

  • Przygotowanie przez dzieci masy solnej, wykrajanie różnych kształtów przy pomocy foremek
  • Wypiekanie pamiątek z soli
  • Wspólne wyrabianie ciasta na pierogi z szefem kuchni
  • Pokaz – uzyskania glutenu z mąki pszennej
  • Wykrajanie pierogów
  • Nakładanie farszu (owocowego – truskawka, jagoda, szpinakowego, serowego, kasza gryczana, mięsnego, „ruskie”)
  • Ręczne lepienie pierożków
  • Przerwa – konsumpcja pierogów
  • Soki, woda niegazowana z cytryną, herbata z cytryna – bez ograniczeń
  • Malowanie pamiątek z masy solnej farbami